//ВС защитил право адвоката на свободное выражение взглядов и убеждений

ВС защитил право адвоката на свободное выражение взглядов и убеждений

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув адміністративну справу за позовом адвоката до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА) Київської області про визнання протиправним та скасування рішення.

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Так, КДКА Київської області притягнула позивача до дисциплінарної відповідальності із застосуванням дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення права на зайняття адвокатською діяльністю з наступним виключенням з Єдиного реєстру адвокатів України. Підставою став критичний щодо адвокатури виступ позивача на Конференції, яка проходила у червні 2015 року. Не погоджуючись з рішенням відповідача, позивач звернувся до суду.

Суди першої та апеляційної інстанції відмовили у задоволенні позовних вимог позивача через необґрунтованість доводів щодо неповідомлення його про місце, дату та час засідання комісії з розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності. Крім того, суди погодились з висновками дисциплінарної палати в частині того, що виступ позивача на конференції принижує адвокатуру та руйнує повагу суспільства до інституту адвокатури в державі, що свідчить про порушення позивачем Правил адвокатської етики.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду скасував рішення судів попередніх інстанцій, визнав протиправним рішення КДКА та скасував його.

Суд критично ставиться до доводів КДКА щодо обґрунтованості притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності за висловлені ним погляди, які можуть сприйматися частиною суспільства як неприйнятні, оскільки Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод і Конституція України гарантують позивачу право на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

У рішенні ВС також зазначено, що суди попередніх інстанцій не врахували, що відповідач, здійснивши розгляд дисциплінарної справи за відсутності позивача, фактично позбавив громадянина можливості бути присутнім на розгляді скарги відносно нього, надавати свої пояснення, докази та заперечувати проти відповідних доводів скаржників. Суд також вважає, що КДКА зобов’язана була надати позивачу реальну можливість захищати себе.

Следите за новостями с нашим Telegram-каналом и страницей в Facebook!