//В Украине отсутствует кассационный пересмотр уголовных дел

В Украине отсутствует кассационный пересмотр уголовных дел

Судова реформа, яку проводять експерти та активісти  за рахунок українських платників податків та всіляких грантів, досягнула свого апогею.

Завдяки намаганням повністю знищити суди касаційної інстанції та під виглядом спрощення доступу до правосуддя, на практиці  вийшло досить суперечливе формування суддівського корпусу та максимально  утруднився доступ до правосуддя в Україні.

Варто зазначити, що вже третій місяць не вдається дізнатись про колектив авторів – розробників процесуальних  кодексів, що з такою терміновістю набули чинності, завдяки не зовсім, як на мій погляд, обміркованим діям щойно призначених суддів Верховного Суду (без України).

Мабуть, захопившись руйнацією судової системи, невідомі «експерти»,  які навряд чи мають повну юридичну освіту, підготували, а Верховна Рада України, не читаючи, під головуванням пана Парубія, який не помітив, що в залі присутні не більше 50 народних обранців, проголосувала за Закон України від 03.10.2021 № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі – Закон).

Зазначений Закон практично дозволив  запустити так званий Верховний Суд (без України) та повністю змінив процесуальне законодавство. При цьому питання реєстрації Верховного Суду (без України) 09.11.2021 без відповідного закону, як це передбачено діючим законодавством, взагалі є окремою історією і наразі розглядається в суді.

Практично відразу після досить сумнівної реєстрації, Президент України своїм Указом від 10.11.2021 №357/2017, відповідно до частини п’ятої статті 126, частини першої статті 128 Конституції України та статей 80, 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» призначив суддів у Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд та Касаційний цивільний суд.

Однак Законом, який терміново прийняли депутати та який запустив в дію  Пленум Верховного Суду (без України) від 30.11.2017, не передбачено існування Касаційного кримінального суду. Законом внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими ч.5 ст.31 викладена в наступній редакції:

«5. Кримінальне провадження в касаційному порядку здійснюється колегією суддів Кримінального касаційного суду Верховного Суду у складі трьох або більшої непарної кількості суддів.»

Таким чином, як можна побачити, завдяки «експертам» та невідомим фахівцям, в Україні з’явився Кримінальний  касаційний суд, який не передбачений Законом України «Про судоустрій і статус суддів» і в який Президент України нікого не призначав.

З огляду на це, фактично всі справи, розглянуті Касаційним кримінальним судом до цього часу  незаконно, а прийняті ним вироки не мають юридичної сили. Крім того, особи, які фактично самовільно присвоїли собі владні повноваження, скоїли злочин. І все це відбулось завдяки активістам та «експертам» з судової реформи за мовчання всіх нас. При цьому злочинцями стають не тільки судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, а і всі судді Великої Палати Верховного Суду, які приймали і приймають участь у перегляді рішень неіснуючого Кримінального  касаційного суду.

Дивлячись на те що відбувається відразу пригадуєш цитату з книги американської письменниці Айн Ренд «Атлант розправив плечі»:

«- Ви дійсно думаєте, ніби ми хочемо, щоб ці закони дотримувалися? - почав доктор Ферріс. - Ми хочемо, щоб вони порушувалися. Вам би краще запам’ятати: ви маєте справу не з групою бойскаутів, і час красивих жестів пройшов. За нами сила, і ми це знаємо. Ваші друзі - паінькі, а ми знаємо справжній стан речей, і вам слід бути розумнішими. Вкрай складно управляти безневинними людьми. Єдина влада, яку має уряд - сила, здатна зламати злочинний елемент. Ну, а якщо злочинців недостатньо, потрібно їх створювати. Приймається така кількість законів, що людині неможливо існувати, не порушуючи їх. Кому потрібна нація, що складається суцільно з законослухняних громадян? Яка від неї користь? А ось видайте закони, які не можна ні дотримуватися, ні проводити в життя, ні об’єктивно трактувати, і ви отримаєте націю порушників, а значить, зможете заробити на злочинах».

Мабуть, саме таким чином і вирішило йти сьогодні керівництво нашої країни. Суддів не тільки залякують люстрацією та конкурсами, з них вже роблять злочинців, щоб простіше було ними керувати та їх руками скоювати злочини. Пора прокинутись  і припинити   безглуздя в судовій реформі, до якої дотичні експерти, які, вірогідно, мало розуміються  на юриспруденції.

Автори: Анна Мартиненко, адвокат, Ростислав Кравець, адвокат.

Источник: jurliga.ligazakon.ua

Следите за новостями с нашим Telegram-каналом и страницей в Facebook!